Lovisa veckans program och Kimppa 25.8

Vi firar Lovisadagen i Kimppa 25.8.2017

Lovisadagen 25.8.2017 är Lovisabornas egen fest. Finland 100-jubileumsåret i ära gör vi evenemanget tillsammans med alla Lovisabor och firar dagen under namnet Kimppa.

Lovisabornas helt egna festdag är fylld med saker att göra och se. Lovisa centrum fylls av evenemang på fredag kväll mellan klockan 15 och 20. Dagens program innefattar öppna hus på olika ställen i staden, dans, musik, konst, spel, bollsport och mycket annat trevligt.

Under dagen kan du bland annat ta del av boktryckarkonstens hemligheter, lyssna på orgelkvarter i kyrkan, fira skördefest i en undervisningsträdgård, spatsera i parken under guidad rundtur, fångas av dansens virvlar på Sibeliushusets gård och ta en Sibbe-selfie vid Musikcontainern. På torget tar vi del av föreningars verksamhet, njuter av musik och såklart dricker det traditionella Lovisadagskaffet. Finland 100-jubileumsåret i ära tar också en del av husen i evenemanget Lovisa Historiska Hus en tjuvstart och öppnar sina grindar för gäster redan på fredagen. Och vissa hus har faktiskt öppet för nattgäster också!

Alla Lovisabor är varmt välkomna att konstruera sin egen Lovisadagsfest och samtidigt fira Världens största byfest genom att ta med en egen filt och picknickkorg och tillsammans äta under augustikvällen.

Lovisa stads kulturtjänster koordinerar evenemanghelheten, men det är föreningar, företag, organisationer och enskilda aktörer med anknytning till Lovisa som står för det egentliga programinnehållet.

Lovisadagen – Kimppa 25.8.2017 klockan 15–20

Lovisadagens kaffeservering på torget klockan 15–17

Evenemangen som hör till Kimppa är avgiftsfria och öppna för alla (inträde till LHH-husen med ett armband som gäller hela veckoslutet). Välkommen med!


Tilläggsinformation:

Leif Eriksson, chef för fritidsväsendet, tfn 040 568 4138, leif.eriksson@loviisa.fi

Sini Näppä, kulturinstruktör, tfn 040 646 9270, sini.nappa@loviisa.fi

 

I slutet av augusti, 25–27.8, firar vi Finland 100-jubileumsåret med ett särskilt Tillsammans-veckoslut. Då ordnas exceptionellt mycket Finland 100-program som finländare och finlandsvänner har planerat för varandra i Finland och ute i världen. Samtidigt inleds en hundra dagar lång period som är fullspäckad med jubileumsårets upplevelser. Perioden kulminerar med hundraårsfödelsedagen i december.

Alla är inbjudna! Vi ska njuta av naturen, äta tillsammans, sjunga, dansa, tappa bort oss och hitta varandra – vi ska uppleva otroligt mycket, tillsammans.

 

LOVISADAGEN – KIMPPA 25.8.2017 klockan 15–20
Tillsammans-veckoslutet

Det händer på torget

klockan 15–17 Lovisadagskaffe
klockan 15–20 Program på scenen och torget

Lovisaföreningarnas program och presentation av sin verksamhet, välfärdstält, workshop, musik och hålligång hela kvällen.

Folkhälsan i Lovisa
LGF Lovisa gymnastikförening
Lovisa flygare r.f. (flygsimulator)
Loviisan järjestöt ry – Lovisa Föreningar rf förevisar Kompanjonskapshuset Hörnans verksamhet
Loviisan Kaupungin Hywät Asukkaat–Lovisa Stads Goda Inwånare ry
Loviisan nivelpiiri
Loviisan Seudun Karjala-Seura ry
Pikkukaupungin Martat ry
Pohjola-Norden i Lovisa
Cancerorganisationerna
 

Evenemang och stämning runt om i Lovisa

Musikcontainern, Kyrkparken
Fokusera på stämningen av den alldeles egna kammarmusikfestivalen i Lovisa!  Tag vid containern en Sibbe-selfie, stig in, sätt dig ner, ta det med ro och låt dig hänföras av musiken!

Rundvandring i parkerna, berättelser om statyerna och minnesmärken i stadens centrum. Start från kyrkparken kl. 15.30 och 16.30, tar cirka 30 min. Lovisa Guider rf.

Lovisa svenska församling, Lovisa kyrka
Live orgelmusik. Orgelkvarter i kyrkan varje halvtimme från och med kl. 15. Den sista kvarten börjar kl. 19.30.

Open Studio – Lovisa gästateljé, Forum, Brandensteinsgatan 13
Lovisas egen gästateljé, som värdesätts också internationellt, har öppet hus för stadsborna under kvällen. Sommarens residenskonstnär kompositör Evelin Seppar presenterar i gästateljén på engelska för allmänheten den musik som hon tonsatt.

Antikmarknad på Alexandersgården kl. 10–17

Knatteloppet i Rådhusparken, kl. 18
Anmälningar samma dag på torget i fritidsväsendets tält.

Lovisa finska församling, Alexandersgatan 11 A innergården, kl. 18–21
Ungdomslokalen i prästgården har öppet hus. Kom och stifta bekantskap med ungdomsarbetets Öppet hus- verksamhet! Här kan ni träffa människor, spela spel, dricka kaffe och lättsamt umgås med personer i olika ålder. I samma byggnad på Östra Tullgatans sida ligger församlingshemmet, som är ett nytt husobjekt för Lovisa Historiska Hus.

Print Mill, Mariegatan 20 (innergården)
Öppet hus på boktryckeriet! Stifta bekantskap med verksamheten på boktryckeriet och låt dig fascineras av konstnär Inge Lööks värld. Du kan titta på Inge Lööks produkter, som trycks i Print Mill, och göra uppköp. Direktförsäljning endast denna dag kl. 15–20! Inge Löök är på plats och signerar sina produkter kl. 15–20.

Simtur i Esplanad, Drottninggatan 7
Vi simmar tillsammans! Avgiftsfri simtur på bassängavdelningen i Esplanad kl. 14–19.

Vadelmatarha Loviisa, Drottninggatan 3
Program för hela familjen kl. 10–20! Vi bjuder barnen på saft och skumkarameller samt ett ställe där barnen kan pyssla.

Restaurang Lovisa Kapellet och Kapellparken, Drottninggatan 19
Författare, illustratör Esma Haddas publicerar sitt fantasyverk Tarundia – Matka hevosten valtakuntaan. Boken är avsedd för ungdomar och djurkära personer i alla åldrar. På programmet står servering och ponnyridning för barn kl. 17.30–19 i Kapellparken.

Musikinstitutet i Lovisa, Sibeliushuset, Sibeliusgatan 10
I Sibeliushuset spelas det och dansas! Musikinstitutet bjuder till dans på Sibeliushusets gårdsplan till ackompanjemang av ett liveband. Pia Lindvall, Kinnunen ja Zetterlund och Sibelius House Band uppträder kl. 18–20. I Sibeliushuset finns en infodisk och ni kan testa musikinstrument från och med kl. 16.

Kompanjonskapshuset Hörnan, Sibeliusgatan 3
Leena Selanders utställning, bokbytarhylla, kaffeservering, presentation av Hörnan.

Trädgårdar och skördefest i Almska Gården, Brandensteinsgatan 3
I Almska Gårdens undervisningsträdgård firar vi skördefest. I nedre våningen utställningen Herrgårdarnas parker och trädgårdar, romantisk och klassisk pianomusik kl. 18–19.30. Utställningarna öppna kl. 12–20.

Spel och bollsport, finn din egen gren
Lovisa Tor, FC Lovisa och Hokki Basket på idrottsplatsen och konstgräsmattan vid Harjurinteen koulu.
Gatubasketevenemanget Hokki Street Basket för barn födda 2002–05 kl. 15–18, varefter de yngre kan bekanta sig med korgboll.

Lovisa Baby 7 år – utställning i skyltfönster & fotografering, Drottninggatan 18
De första bebisarna som fick en Lovisa Baby-kofta börjar nu på första klassen. Grattis! Förstaklassarna kan gräva fram sin kofta ur naftalinet och 25.8 kl. 15–20 komma till Lovisa Baby-utställningslokalen för att fotograferas med sitt plagg.

Lovisa stads museum, Parkgatan 2
Börja firandet av Lovisadagen från museet! Finland 100-utställningen Loviisa – Lovisa 1917–2017 i Lovisa stads museum leder oss till stadens historia under självständighetstiden. Öppet kl. 11–16.

Galleria Theodor, Mariegatan 21
Lovisanejdens Konstförenings årsutställning Finland 100 år. Öppet kl. 12–19. Konstnär Kaj Söderholm ger respons kl. 19 om de verk som deltagit i utställningen. Förfriskningar.

FC Loviisa – PaRi, damernas fotbollsmatch på idrottsplanen, Idrottsvägen, kl. 19.

Lovisa Skeppsbron rf, Skeppsbron
Disco för barn under ledning av Suski kl. 18 och dans till tonerna av Duo Jonas Näslund från och med kl. 19.

Lovisa Svenska Scouter, Skeppsbron
Tälta med scouterna och bekanta er med scouting i Saltisparken kl. 18–19.30.

Konst och finländsk sjöfartshistoria, Skeppsbron
Utställningen Merellä tuulee av Eini Ruokonen i Klassiska båtar rf:s boda samt Lovisa Sjöfartsmuseum på Skeppsbron, öppna kl. 10–17.

Världens största byfest bjuder oss att äta tillsammans
Till Finland 100-jubileumsårets ära äter vi tillsammans överallt i Finland under det sista veckoslutet i augusti. Tag med en egen picknickkorg och kom till Esplanadparken på Lovisadagen för att avnjuta din matsäck.

Ta en titt på förgångna landskap och på förändringen i industrisamhället i Isnäs
Utomhusfotoutställningen Isnäs 100 år för er ut på en promenadtur i Isnäs industrisamhällshistoria. Fotoutställningsrutten börjar på Edövägen.

Turistbyrån, Mariegatan 12 A
Turistbyrån är under Lovisadagen öppen kl. 10–20

 

LHH-husobjekten öppnar sina dörrar redan på fredagen!

Evenemanget Lovisa Historiska Hus tar en tjuvstart Lovisadagen och Finland 100-jubileumsåret till ära och tio husobjekt öppnar sina dörrar för besökare redan på fredagen kl. 15–18. Ni kan köpa ett armband (som är i kraft också hela veckoslutet) på Lovisa turistbyrå, Mariegatan 12 A. Därtill är det möjligt att övernatta i sex av husobjekten. Närmare uppgifter: http://loviisanwanhattalot.fi/programmet/


Lovisadagens LHH-husobjekt i centrum

• Formansgården

• Huset vid ån

• Riesamaa – övernattning

• Villa Degerby – övernattning

• Villa Hanna – övernattning

• Villa Lilla Gula

• Villa Limppu – övernattning

• Välimeren majatalo
 

Fjärrobjekt

• Labby gård - övernattning

• Stengård – övernattning

 

 

LOVISAVECKAN 2017

 

Lördag 19.8

Sibeliusdagarnas containerkonserter: Ocarina-kören sjunger folksånger, nyare och äldre körmusik på torget kl. 11, 12 och 13.

Kucku17 – Kojfestival

I Österstjärnans hall och Strandparken nutidskonstnärers verk med kojtema, öppet lör.–sön.  

En kojrunda under ledning av överdomare Kasper Strömman start lördag kl. 14 från Skeppsbron. Stor kojgala lördag kl. 17 och Saltbodan Radio kl. 19 vid Skeppsbron. www.loviisacontemporary.fi
 

Smidesuppvisning i Övre smedjan på Strömfors bruk kl. 12–14

Bruksvägen 10, 07970 Strömfors
 

Sarfsalö kvällstorg kl. 18–20,

Byagården i Sarfsalö, Sarvsalövägen 1035, 07750 Härpe
 

• Bellman på Skärgårdsmuseet kl. 19 (biljetter 15 €)

Skärgårdsmuseet i Rönnäs, Museivägen 1, 07750 Isnäs

 

 Söndag 20.8

Hösttorg i Pernå, kl. 11–13, på gården vid Pernå närbibliotek, Schäsvägen 3, 07930 Pernå

 

Måndag 21.8

Lovisa friidrottsmästerskapstävlingar på centralidrottsplanen kl. 18, Idrottsvägen.

 

Tisdag 22.8

 • Lovisadagens marknad kl. 7–18, Lovisa torg

 

 Onsdag 23.8

Lovisaloppet, start från Tranparken kl. 18.30

 

Lovisadagen, fredag 25.8

Lovisadagskaffe på torget kl. 15–17

Kimppa kl. 15–20

 

 Lördag 26.8

Sibeliusdagarnas containerkonserter kl. 11, 12 och 13. Fem altfioler: Sibelius & Bach

Familjesegling med m/aux Österstjernan kl. 11–15. Bokningar och tilläggsinformation: info@osterstjernan.fi, tfn 044 720 588 eller 0400 120 929.

Forneldarnas natt och dans på Skeppsbron, kl. 20–24, Lovisa Skeppsbron rf

 

Lördag–söndag 26–27.8

Lovisa Historiska Hus kl. 10–17, www.loviisanwanhattalot.fi

Skeppsbromarknaden kl. 10–17

Gamla tiders dagar i Jokela hembygdsmuseum

Ångtåget Ukko-Pekka transporterar passagerare mellan Lahtis och Lovisa, den kör även till Valkom hamn. www.hoyryveturimatkat1009.fi

 

Uställningar

Almska Gården

Bruksmuseet i Strömfors bruk

Kommendantshuset, Lovisa stads museum 

Bonga slott
Öppet fre.–sön. 13–16. Vuxna 6 €, barn med vuxen gratis. Slottsgränd 1, ingång frön Klockargränd. www.bonga.fi, www.nelimarkka.com

Lovisa sjöfartsmuseum
Öppet mån.–sön. 10–17, vuxna 3 €, barn under 12 år gratis. Skeppsbron 8.

 

Tilläggsuppgifter och kompletteringar till programmet: www.lovisa.fi

 

Med vänlig hälsning,

Lovisa stads kommunikation

Aktuellt

Sommarstaden Lovisa erbjuder upplevelser! 15.07.2018
Nu är dörren öppen till Adas och Gladas lekstuga 29.06.2018
Välkommen på sommarutflykt till Svartholm! 25.06.2018
Midsommarprogram i Lovisa 2018! 21.06.2018
Loviisa Camping har nu öppnat ! 15.06.2018
Sommarinfotillfälle för företagare inom servicebranschen i Lovisa! 29.05.2018
Öppna Trädgårdar i Lovisa! 28.05.2018
Strömfors bruk firar utnämningen till Årets nyländska by den 12.5.2018 03.05.2018
Lovisa stad bedriver campingområdet i sommar 25.04.2018
Ladda ner den nya mobilappen Morjens Loviisa–Lovisa! 18.04.2018
Lovisa stad öppnar trädgårdssäsongen på Vårmässan i Helsingfors! 11.04.2018
Utbildningsmöjlighet åt Lovisa småföretagare 29.03.2018
Nu finns Lovisa turistbroschyr på fyra olika språk! 27.03.2018
Sportlovet 2018 i Lovisa 19.02.2018
Östra Finska Vikens hamnnätverk är med på båtmässan! 13.02.2018
Vinnaren i Lovisa julkalender tävlingen firades! 08.02.2018
Kom och jobba till turistbryrån eller Svartholm! 07.02.2018
Det händer på Almska Gården! 24.01.2018
Lovisa turistbyrå är stängd 17-23.1.2018 16.01.2018
Berätta dina uppgifter för Lovisa turismmarknadsföring! 10.01.2018
Lovisa turistbyrå är stängd 22.12.2017-1.1.2018. 26.12.2017
Strömfors vald till årets nyländska by 19.12.2017
Lovisa julkalenders följande luckor öppnas! 11.12.2017
Lovisa Jul bjuder till Traditionella Julhem och Malmgårds julmarknad 9–10.12.2017! 08.12.2017
Kom och öppna Lovisa julkalender! 08.12.2017
De Traditionella Julhemmena öppnar sina dörrar under evenemanget Lovisa Jul 28.11.2017
Kom och stå hedersvakt vid hjältegravarna 16.11.2017
Lovisa Jul inleds på Elma-mässan i Helsingfors 09.11.2017
Lovisa stad söker en företagare till campingområdet i Lovisa 02.11.2017
Öster om Helsingfors 60 min -infotillställning 24.10.2017
Turistvägsseminarium 7.11.2017 17.10.2017
Höstlov i Lovisa! 10.10.2017
Kom med gör Lovisa Julkalender! 28.09.2017
Lovisa firar det självständiga Finland! 15.09.2017
Berätta dina uppgifter för Lovisa turismmarknadsföring! 08.09.2017
Hör sångens magi - Sibeliusdagarna i Lovisa! 01.09.2017
Ordnar du ett julevenemang eller julig turistservice? 31.08.2017
Vinnargänget i tävlingen Ditt livs sommar besökte Lovisa 31.08.2017
Lovisa veckans program och Kimppa 25.8 17.08.2017
Hitta bekanta inspelningsplatser från Ada och Glada filmerna lätt med den nya kartan! 14.08.2017
Tips för sensommardagar i Lovisa 06.08.2017
Upplev Kymmene älv -dagen i Strömfors bruk! 30.07.2017
Spendera sommardagarna i Lovisa! 23.07.2017
Stora upplevelser i sommarstaden Lovisa! 16.07.2017
Lovisa deltar i Kotkas megaveckoslut 12.07.2017
Åk på äventyr till sjöfästningen Svartholm! 03.07.2017
Karolinerna anländer till Lovisa – Kom du också! 02.07.2017
Förälska dig i ett rosenfyllt Lovisa! 29.06.2017
Sommarsäsongen på sjöfästningen Svartholm i Lovisa har kört igång! 22.06.2017
Midsommarprogram i Lovisa 2017 21.06.2017
Hela Finland dansar till Hula hula på midsommarafton – också på Skeppsbron i Lovisa 19.06.2017
Reguljärtrafik till Svartholm på kommande redan i sommar! 07.06.2017
Upplev en traditionsfestival i Strömfors bruk! 04.06.2017
Blomsterprakt i Lovisas Öppna Trädgårdar! 24.05.2017
Hobbyfordon och shopping i Lovisa! 18.05.2017
Sommarsäsongens öppning i Strömfors bruk! 09.05.2017
Hedra Finlands 100-årsjubileum genom att plantera ett träd! 04.05.2017
Kampanjen Ditt livs sommar har startat 18.04.2017
Valborg i Lovisa 2017 17.04.2017
Meddela ditt evenemang i Evenemax! 17.04.2017
Påsken i Lovisa 2017 13.04.2017
Lovisa turistbroschyr har kommit ut på alla språk! 17.03.2017
Vårutfärd till Lovisa! 03.03.2017
Lovisa turistbroschyr har kommit ut! 02.03.2017
Sportlov med barn i Lovisa! 15.02.2017
Filmen Ada, Glada och den Mystiska Främlingen drog rekordpublik! 31.01.2017
Filmen Ada, Glada och den Mystiska Främlingen har premiär! 27.01.2017
Filmen Adas och och Gladas vinter blev en publik magnet! 14.10.2015
Filmstaden Lovisa presenterar: Adas och Gladas vinter! 02.10.2015
Kom på besök till Lovisa – sommarstaden känd från TV! 15.06.2015
Lovisa - trav, villor och krutnöjen 05.05.2015
Lovisas City-Opas karta förnyas 20.04.2015
I Lovisa gjordes världsrekord - ett jätte långt bord 01.09.2014